Historie van gasaanstekers

15 mei 2023

De eerste gasaansteker kwam in 1948 op de markt. Met een druk van de duim ontstak een vonk het vrijgekomen straaltje gas. De eerste wegwerpaanstekers van het merk Bic kwamen in de jaren zeventig op de markt. De plastic aanstekers zijn niet meer weg te denken. Niet alleen om een sigaret te laten ontbranden maar ook om een vuurtje te maken. Jaarlijks worden er een paar miljard gasaanstekers gemaakt, die op elke hoek van de straat verkrijgbaar zijn.ook erg handig. En mensen die roken kunnen echt niet zonder.

Veiligheid

Ondanks inductiekoken en elektrisch koken komen gasaanstekers ook anno 2021 nog in de keuken voor al is het wel steeds minder. In 2050 moeten alle huizen in Nederland van het gas af zijn en dan is de gasaansteker hier zelf helemaal niet meer nodig. Nu helpen aanstekers echter nog steeds bij het ontsteken van een vlam van een gaspit. Gebruikte men vroeger vaak lucifers om het gasfornuis aan te steken, tegenwoordig kiezen mensen bijna altijd voor een gasaansteker. Het gaat dan om een aansteker met een lange aansteekbuis. Dan is de klus snel geklaard en kan het koken van een lekkere maaltijd beginnen. Omdat men bij lucifers nogal eens de vingers verbrandde, is een gasaansteker veel veiliger. Dit komt vooral door zijn lengte. Daardoor kun je met zo'n gasaansteker ook makkelijk de waxinelichtjes, de barbecue of open haard aansteken. Doordat je de aansteker kan vergrendelen, zijn ze ook veilig voor kinderhanden. Dat is eigenlijk heel handig. Aanstekers zijn immers geen speelgoed.
Je hebt ook gasaanstekers met een flexibele en langwerpige zwanenhals. Met zo'n exemplaar steek je eenvoudig kaarsen aan in potjes of bakjes. Deze zijn dus heel handig in gebruik en dat is een groot pluspunt. De vlam van de gasaanstekers is verstelbaar. Ook dit soort gasaanstekers zijn in de meeste gevallen navulbaar. Soms zit er zelfs een flesje met navulling bij. Handig is een gasaansteker met een klein beugeltje. Hieraan kan je deze ophangen aan een haakje op een vaste plek zodat je de aansteker altijd direct bij de hand hebt als je die nodig hebt.
De gasaanstekers zijn verkrijgbaar in meerdere leuke dessins. Of hele grappige. Er zijn zelfs design gasaanstekers te koop. Je hebt hele goedkope van nog geen euro maar ook hele dure. Je kunt een aansteker ook laten graveren met je eigen foto, logo of initialen. Sommige zijn echte gadgets. Verwen jezelf met een mooi exemplaar of geef er één cadeau.

Hobby

Gasaanstekers zijn ook handig bij het uitoefenen van een hobby. Zo kunnen ze worden gebruikt bij het dichtbranden van polyester gevlochten touw. Bij het maken van een touwhalster voor je pony kun je om te voorkomen dat het hele touw gaat rafelen het uiteinde dichtbranden met een aansteker. Dat geldt ook voor boottouw, dat veel wordt gebruikt in de scheepvaart en zware industrie, maar ook een ideaal touw is voor het vastzetten van bijvoorbeeld zeilen of tentharingen. Het is zelfs mogelijk om met een gasaansteker te solderen. Zo is het bijvoorbeeld makkelijk om met behulp van zo'n aansteker de draden aan een led-strip te solderen.
Je kunt ook leuke trucs uithalen met een aansteker. Kijk maar eens rond op YouTube. De spectaculairste zijn natuurlijk trucjes met vuur. Een trucje zonder vuur maar waar je zeker de blits mee maakt, is het openen van een bierflesje met behulp van een aansteker. De aansteker fungeert als hefboom, waardoor je de fles kunt openen. Met één hand houd je de aansteker onder de dop en met je andere hand wip je de dop van de fles. Applausje verzekerd.

Lees ook:  Voordelen van een gasaansteker

Jetflame

Naast de klassieke gasaanstekers die hierboven zijn behandeld, heb je ook nog de Jetflame aansteker. De Jetflame aansteker werd begin jaren negentig uitgevonden en is ook een gasaansteker. Een Jetflame aansteker heeft een puntige blauwe vlam. Het is te vergelijken met de vlam van een stormaansteker alleen is de verhouding zuurstof-gas anders. Omdat de vlam van de Jetflame veel heter is dan een normale of turbo-vlam is dit een erg gewild artikel bij menig sigarenroker. Sommige Jetflame aanstekers zijn zelfs speciaal ontworpen voor de roker van sigaren. Zoals bijvoorbeeld de sigarenaansteker Cohiba, een zeer krachtige jetaansteker met niet één vlam, maar met maar liefst drie gestabiliseerde vlammen. Naast een mooi design is de aansteker ook zeer prettig in gebruik. De aansteker wordt geleverd in een geschenkdoos en daarom perfect om te geven.

Meer nieuws