Is een vape of een sigaret ongezonder?

28 juli 2022

Het is en blijft een discussiepunt: is roken door middel van een vape echt beter dan het roken van een sigaret? De een zal je vertellen dat het waar is en de andere zal je vertellen dat die ergens gelezen heeft dat een vape echt wel schadelijkere stoffen bevat dan een sigaret. We leven in een wereld waar roken steeds minder geaccepteerd wordt. Sinds er een uitspraak is gedaan dat een vape minder schadelijk stoffen zou bevatten dan een sigaret, zijn een heleboel mensen overgestapt naar vapes. Vapes zijn in de loop der jaren dan ook logischerwijze een trend geworden. De overstap naar vapes was makkelijk, omdat het dus minder schadelijk zou zijn, maar de prikkels van roken wel bevredigd werden door te roken via een vape. Wil jij alle feiten eens op een rijtje hebben staan? Lees dan alles over de gezondheid rondom vapes en sigaretten.

Wat houdt vape in?

Een vape wordt ook wel een e-sigaret genoemd. E-sigaret staat voor elektrische sigaret. Bij vape is het de bedoeling dat je en vloeistof rookt. Deze vloeistof verdampt zich. De vloeistof bestaat uit een combinatie van smaakstoffen en andere stoffen. De vloeistof wordt verhit en verdampt vervolgens. Deze damp is uiteindelijk wat er geïnhaleerd wordt door de gebruiker. Wat een vape onderscheidt van een sigaret, is het feit dat er in een vape geen tabak zit. Er zit echt wel nicotine in. Houd daar dus rekening mee.

De vapes zelf zijn verkrijgbaar in een heleboel verschillende vormen en kleuren. Een shishapen valt bijvoorbeeld onder de categorie vapes. Shisha zal je waarschijnlijk wel bekend voorkomen van een waterpijp. Shisha bevat overigens in de meeste gevallen geen tabak en geen nicotine.

Verschillende smaken

Wat een vape een leuke manier van roken maakt, is het feit dat je kan genieten van verschillende smaken. Je hoeft dus niet altijd dezelfde smaken te roken. Bij een sigaret is er natuurlijk wel onderscheid tussen sigaretten en de smaak daarvan, maar dat kom niet overeen met de smaakverschillen bij een vape. De smaakstoffen die in deze vloeistoffen zitten verbloemen de nicotine. Er zijn oneindig veel smaken die jij eventueel kan proberen.

Nicotine

Het argument dat bij vapes minder schadelijke stoffen vrijkomen in tegenstelling tot een sigaret, is correct. De schadelijke stoffen worden bij een vape met een lagere concentratie geconsumeerd. Dit zorgt er dus voor dat vape dus niet zo ongezond is voor je als het roken van een sigaret.

Mensen gebruiken vapes ook wel om te stoppen met het roken van sigaretten, of om de hoeveelheid sterk af te bouwen. Zoals benoemd, bevat een vape wel nicotine. Een vape kan dus net zo verslavend werken als een sigaret. Dit is een belangrijk weetje, als jij ook denkt door middel van een vape te kunnen stoppen.

Lees ook:  De beste gasaansteker

Meer nieuws