Welke aansteker past bij welke gelegenheid?

27 juni 2022

Er bestaan veel verschillende aanstekers en veel aanstekers hebben een eigen specifiek doel. Uiteraard is het algemene doel van een aansteker het ontsteken van een vlam, echter zijn sommige aanstekers handiger voor bepaalde situaties dan andere. In deze blog gaan we het hebben over verschillende gelegenheden en welke aanstekers het beste geschikt zijn voor die doeleinden.

BBQ aansteken

Om de BBQ aan te steken is het belangrijk dat je niet te dicht met je hand op de vlam komt. Dit komt omdat er altijd wind/lucht kan blazen en omdat je de aansteker in bepaalde hoeken moet houden om de BBQ goed aan te krijgen.

Hierdoor zijn de volgende aanstekers geschikt voor het aansteken van een BBQ:

 • Kaarsen aansteker
  Er bestaan verschillende soorten kaarsen aanstekers. De lange aanstekers die veelal ook gebruikt worden om het gasfornuis (indien nodig) aan te steken. Ook zijn er modellen die ongeveer hetzelfde uitzien als de klassieke aanstekers, maar dan met een verlenging van één á twee centimeter bij de vlam.
 • Stormaansteker/gasaansteker
  Een stormaansteker/gasaansteker is een zeer handige uitvinding, die je zeker zal zien terugkomen in deze blog. De BBQ aansteken met deze aansteker is veilig, omdat de vlam altijd rechtdoor gaat en niet uit kan waaien.
 • Staafaansteker
  Een staafaansteker is vergelijkbaar met een kaarsaansteker. Echter ziet een staafaansteker er uit zoals een staaf, het design is strakker en moderner.
 • Pyrotorch/creme-brulee brander
  Dit is een brander, echter is de pyrotorch toch vergelijkbaar met een gasaansteker/stormaansteker, omdat deze ook een rechte en krachtige vlam heeft. Hiermee kun je gemakkelijk je BBQ aansteken.
vape shop

Sigaretten aansteken

Om sigaretten aan te steken kun je vrijwel iedere soort aansteker gebruiken, er zijn echter ook aanstekers die niet uiterst geschikt zijn om sigaretten veilig mee aan te steken.

Deze aanstekers zijn uiterst geschikt voor het aansteken van sigaretten:

 • Normale aanstekers
  Normale aanstekers zijn de aanstekers met een klein vlammetje en een wieltje of een klik systeem. Vaak zijn deze navulbaar of wegwerp en je kunt ze kopen bij vrijwel iedere supermarkt of tankstation.
 • Zippo
  De Zippo is een klassieker. Niet iedereen is fan van Zippo omdat er toch een lichte benzine geur blijft hangen. Dit zijn echter zeer betrouwbare aanstekers die tijdloos zijn en vrijwel alle onderdelen zijn vervangbaar, hierdoor kan dit type aansteker een leven lang mee gaan.
 • Gasaansteker/stormaansteker
  Deze aanstekers zijn vooral ideaal voor mensen die buiten roken. Deze aanstekers zullen niet uitgaan door een windvlaag of regenbui.

Aanstekervrij

Als je wilt roken maar liever niet met een aansteker te maken hebt, dan kun je een kijkje nemen in de vape shop. In de vape shop krijg je apparaten waarmee je kunt roken waar al een ontsteker op zit. Vape shop verkoopt verschillende exemplaren.

Lees ook:  De meest gestelde vragen over aanstekers

Meer nieuws