Welke aanstekers zijn er?

14 september 2021

Iedereen gebruikt wel eens een aansteker. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het aansteken van tabakswaar, zoals sigaretten en sigaren. Het wordt ook veelal gebruikt voor het aansteken van (geur)kaarsen, verlichting en vuurwerk. Er zijn dan ook verschillende aanstekers voor verschillende situaties. Wij zullen ze hieronder voor je uitleggen

Allereerst is het goed om te weten hoelang een aansteker nu meegaat. Dit hangt echter af van het type aansteker. Tegenwoordig zijn de meeste aanstekers navulbaar en gaat daardoor langer mee en bespaart je ook geld.

De wegwerpaansteker

We kennen ze allemaal wel, de wegwerpaansteker. Het is een relatief goedkope aansteker die vaak van plastic is. Deze aansteker is gevuld met butaangas en kan daarom niet worden bijgevuld. Deze worden over het algemeen het meeste gekocht.

De navulbare aansteker

De naam doet het al vermoeden: aanstekers die je kunt bijvullen.

De vuursteen aansteker

Een vuursteenaansteker is te herkennen aan het draaimechanisme aan de bovenkant, het vuursteentje, is daarom niet navulbaar. Wanneer deze op is zul je een nieuwe zien aan te schaffen.

Een stormaansteker

Met een stormaansteker zoals de Prof Metal Stormaansteker ben je in de hevigste noodweren zeker van een vlam. Deze krachtige vlam is perfect voor het aansteken van vuurwerk of tijdens het kamperen.

Een elektrische aansteker

Een elektrische aansteker heeft geen vuursteentje, maar een kliksysteem. Ze worden ook wel klikkers genoemd. De vlam wordt ontstoken door middel van een klein elektrisch vonkje. Deze aanstekers zijn tevens niet altijd navulbaar. En in de meeste gevallen moeten deze worden opgeladen, dit kun je doormiddel van een USB-kabel doen. Bezoek dan eens 123Waldo, zij hebben een divers aanbod aan kabels waarmee je gegarandeerd je elektrische aansteker kunt opladen.

Kan je de sterkte van de vlam van een elektrische aansteker bepalen?

Bij het overgrote deel van de elektrische aanstekers kun je de sterkte van de vlam aanpassen door aan de + en – knop te draaien. Deze bevindt zich aan de bovenkant van de aansteker.

Een benzine aansteker

De benzine aansteker is een luxe metalen aansteker die gevuld kan worden door het binnenwerk uit de behuizing te halen. Vervolgens vul je de katoenen spons in de behuizing met benzine.

De multifunctionele aansteker

Dit zijn aanstekers die meerdere functies bieden, zoals een bier/wijnopener en een zakmes.

Betekenis van shockproof

Dit houdt in dat de aansteker bestand is tegen de gevolgen van schokkende bewegingen, zoals vallen.

Wat is ISO-gecertificeerd?

Aanstekers met een ISO-certificatie voldoen aan alle veiligheidseisen.

Lees ook:  De meest gestelde vragen over aanstekers

Meer nieuws